ceremoniamester

2011. augusztus 23., kedd

Kérdések és válaszok... - INTERJÚSOROZAT 1. rész

Mányik-Szabó Viktória (MSZV): András most egy riport-sorozat formájában szeretnénk tőled megtudni néhány dolgot a házasságról, esküvőkről és arról a dolgokról, amelyek foglalkoztatnak!



Első igazi kérdésem:



„Miért jó házasnak lenni szerinted?”



Mányik András (MA): „Mondhatnám, mert én is az vagyok!:)

Az általad feltett kérdés mostanság igen népszerű.

A házasság igen összetett dolog, mivel amikor eldöntöd, hogy valakivel összeházasodsz, akkor az általában egy életre szóló választás. A házasság nemcsak egy papír, amivel néha előnyökhöz juthatsz (Pl:hitelfelvétel, támogatások és még sorolhatnám) hanem egy olyan létforma, ahol dolgok közös létrehozása vagy megteremtése a cél. A házasság alapja a  felelőségvállalás, kitartás, kölcsönös szeretet, szerelem, boldogság és a gyermek. A házasságot nem élni kell, hanem megteremteni kell, de mindennap. Sajnos az élet nagyon nehéz, nagyon sok dolog van, ami fájdalmat és bánatot okoz, de ezeket könnyebb megélni, ha tudod, hogy melletted van valaki. Az a valaki, aki bátran felvállalta és kimondta (a házasság napján ország-világ előtt), hogy mindig melletted lesz segítő társként. Gondoljunk csak arra, amikor idős (60-70-80 éves) házaspárokat látunk az utcákon sétálni kéz-a-kézben, hogy ő nekik sikerült és a házasság után is sok-sok évvel boldogok együtt!”



MSZV:”Szerinted mi szükséges, ahhoz, hogy több házasságkötés legyen ma Magyarországon?”





 MA: Társadalmi normák, gazdasági körülmények megváltozása és összefogás. Sajnos a fiatalok körében egyre jobban elfogadott a felelősségmentes szingli lét. Ez a létforma jelenti számukra a szabadságot és utat mutat számukra, hogy a felelősség jelentéktelen fogalom. A média által felkapott celebek életének napról-napra való bemutatása is ezt sugallja. Ha ilyen „celebet” kellene mondanunk biztosan estig tudnánk sorolni! És mintaházaspárt? Ezen ugyebár kicsit el kell gondolkodnunk! Pedig biztosan van. Ezeket a párokat kellene bemutatni és példaként állítani a felnövő generáció elé! Akkor biztosan unalmas lenne a média!:) A gazdasági körülmények is nagyban hozzájárulnak, hogy drasztikusan csökken a házasságkötések száma. A legtöbb ember úgy gondolja, hogy a házasságnak (pl: mennyibe kerül egy esküvő) és a gyermekvállalásnak nagyon nagy az anyagi vonzata, amelyet előtte meg kell teremteni. Valóban rengeteg plusz teher nehezedik a házasulandókra, talán itt kellene nyújtani valamifajta támogatást (gondolok itt a politikusokra), hiszen a házaspárok bátrabban vállalnak gyermeket, mint egy szingli!És hááát a jövő nemzedéke fogja az országot (bennünket) eltartani!Itt kellene egy összefogás, hogy támogassuk azokat, akik valóban úgy gondolják, hogy örökre elkötelezik magukat. Segíteni kellene –gondolok itt az önkormányzatokra, akik néha 90 ezret sem szégyellnek elkérni bő 15 perces házasságkötésért, a papra aki 35 ezret kér egy esketésért vagy a személyi okmányok cseréje ne 50-60 ezer forintba kerüljön – a párokat, hogy vonzóbbá tegyük számukra (mind gazdaságilag, mind erkölcsileg) házasság kötelékét.

(folytatjuk…)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése