ceremoniamester

2014. február 11., kedd

Cikk a Médiaklikken



Már javában zajlik a Házasság hete programsorozat, melynek apropójából kiindulva utánakérdeztünk, hogy vajon mi lehet a jó házasság, a boldog család titka. Mányik András ceremóniamester több mint 10 éve részese az ifjú párok házasságkötésének, ott van életük egyik legmeghatározóbb élményénél. Kíváncsiak voltunk, hogy vajon Ő, hogyan látja ezt a kérdéskört.
A jó házasság titka? Érdekes, hogy mi ezt a fogalmat titokként kezeljük, pedig ha belegondolunk nagyon egyszerű. Sokan túlbonyolítják ezt a dolgot, és titkot vagy a receptet keresik, mondhatom azt, hogy nem látják a fától az erdőt.
Honnan tudhatnánk, hogy milyen a jó házasság? Milyennek kellene lennie? Vagy van-e elképzelés? Nézzünk egy egyszerű hétköznapi példát: Egy férfi és egy nő közösen úgy dönt, hogy szeretnének valami közöset, így vesznek egy gyümölcsfát, amelyet közös munkával elültetnek és gondoznak. Ezt a fát hosszú időn keresztül locsolják, esetenként metszegetik a vadhajtásoktól, ha kell, tápanyaggal ellátják, így idővel ez a fa összekapcsolja őket örökre, mert közös munkával ültették, gondozták és szedték a gyümölcsét.
Tehát orrunk előtt a megoldás, hiszen az esküvő napján ültetett fa jelképezi a házasságot. Locsolásnál a víz jelenti a tápanyagot, amely szeretet, szerelem, kitartás, hűség, odafigyelés, egymásra fordított idő, összhang, ásványi sókat tartalmazza. Amikor termőre fordul, megjelennek a gyümölcsök - a gyerekek; a közös élmények, amelyek tovább fokozzák az összetartozást és az együttlétet.
Az esküvők alkalmával próbálunk utat mutatni a pároknak, így időként előfordul, hogy ezt egy esküvői játékba is bevonjuk: „A jó házasság titka cetlik” játékunkkal szoktuk megszólítani a párokat, házaspárokat, hogy írjanak a pároknak néhány jó tanácsot és útmutatást a jó házasság titkát illetően. Elég sokrétű válaszokat szoktak a párok kapni, ebből néhányat kiválasztunk és az est folyamán pár fel is olvassa a násznép előtt, majd megfogadják, hogy mindenképpen hasznosítják a házaséletben. A tapasztalt házasoknál sokszor előfordul, hogy „Haraggal soha ne feküdjetek le!” ,”Akármi történik, figyeljetek egymásra!”, vagy éppen „A gyerek a titok” megfogalmazás szerepel.
A jó útmutatás felér egy fél sikerrel, és ha használjuk is, akkor pedig megvan a „titok nyitja”!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése