ceremoniamester

2012. január 8., vasárnap

"Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja!" ?!?!

2 napja az egyik kedves ceremóniamester (Barna Laci) megosztott az egyik közösségi oldalon egy pár sort. Sokáig gondolkodtam, hogy írjak-e róla vagy inkább ne, de úgy döntöttem, hogy mivel a szakma igen fontos a számomra megosztom a véleményem a dologról. Miről van szó? Egy hirdetésről...

"CEREMÓNIAMESTER ÉS MODERÁTOR KÉPZÉS Ceremóniamester és moderátor képzést indítunk Budapesten kiscsoportos foglalkozások keretében 2012. márciusában, melyen megtanítunk a szakma minden fortélyára. A tanfolyam hossza : 4 hét, heti 2x3,5 óra . Az előadások 17 órakor kezdődnek. Tantárgyak:- a ceremóniamesterség alapismeretei- etika, öltözködés - megjelenés- fotó, videó- smink, fodrászat, dekoráció- Zene, Dj, nyomda- rendezvényszervezés- vendéglátás- szituációs gyakorlatok 4 hét alatt a ceremóniamesterség minden csínját-bínját elsajátítod. A vizsga után , okleveles hallgatóinknak segítünk a szakmai elindulásban. A képzés díja: 98.000.- Ft+Áfa Jelentkezés : info@martieskuvoszerviz.com www.martieskuvoszerviz.com Jelentkezési határidő: 2012.február 17."

Nagyon kíváncsi lennék, hogy az olvasóim közül hányan lennének, akik rá mernék bízni a nagy napjukat egy "okleveles ceremóniamester"-re. Ne értsen senki félre, nem a kezdeményezést ellenzem (mert szerintem arra valóban szükség van, de legalább 1 éves idejű képzés szükséges kellő számú gyakorlati óra (min. 20 igazi esküvő) mellett), de kicsit pénz szaga van a dolognak... Rendkívül érdekelne, hogy például mit takar a "ceremóniamesterség alapjai" óra, vagy éppen az oktató mit tart annak.
Egy kis kitérő: érdemes megnézni a hirdető cég  honlapját, mivel alig árul el valamit magáról. Azt sem tudjuk pontosan mikor kezdte el a szakmát vagy azt sem, hogy milyen szakmai előélettel rendelkezik.
Jelenleg a szakmában dolgozó emberek egy része már gyermekkoruk óta az esküvők bűvöletében él, és mindegyikünknek több évre volt szüksége, hogy megtanulja az alapokat (pl. az esküvői hagyományok) és kilakítsa saját profilját. Jelenleg is szükséges, hogy folyamatosan képezzük magunkat (beszédtechnika, etika , protokoll stb.), vagy éppen csak figyeljük az esküvői trendek változását. Saját véleményem és tapasztalataim alapján 28 óra alatt csak betekintést lehet nyerni a munkánk világába, azt elsajátítani képtelenség (hogy miért? hamarosan bemutatom hogyan készülünk fel egy esküvőre!). Hogy is van ez? "Aki tudja, csinálja, aki nem tudja, tanítja!"...

4 megjegyzés:

  1. Igen ez a szakma nem az oklevélen múlik. Az emberi tényező az elsődleges, és az a elkötelezettség ahogy például Te ( Ti ) készültök fel hétről hétre, és ahogy végzitek a munkátokat. Egy része a munkátoknak fejleszthető, tanítható, de alapvetően kell a rátermettség és még sorolhatnám a nem tanítható részeket. Persze mondja ezt egy fotós aki szenvedő alanya tud lenni egy nem megfelelő ceremóniamesternek, vőfélynek. :)

    VálaszTörlés
  2. Helyes az észrevételed Andris!

    Őszinte leszek, ezt el mondanám az esküvőszervezőkről is!
    Sőt a legnagyobbak is ezt csinálják, nevet nem mondok, sajnos azt se mondhatom hogy tisztelet a kivételnek, mert arra is képesek hogy könyvet írjanak, akár amolyan útmutatónak ifjú pároknak,minden évben, és minden féle jött ment olcsó szolgáltatókat is be tesznek a könyvbe csak fizessen, a reklámért!
    A másik meg 1000 vel kapok e-mailt esküvő szolgáltatóktól, a nagyobb városokból és azt hiszik ha Szabolcsi vagyok akkor olcsóbb vagyok,
    Szóval, sajnálom hogy a legutóbbi esküvői szolgáltató kiállításon nem voltam ottan mert,ilyen téren a szakma, fertőzőt mert először ezt a szakmát aki vállalja az szeres is ,és csak utána nézze a pénzt, és ne fordítva.

    VálaszTörlés
  3. A természetes szelekció lerendezi a dolgot. Kérdés, hogy a szakma és a párok mennyire sérülnek

    VálaszTörlés
  4. Szerintem B.Laci egy kitérő választ adott, abban tökéletesen egyet értek fejlesztenünk kell mindig magukat, akár kurzusok formájában az esküvő iparban, ahhoz hogy a legjobb színvonalat nyújtsuk az ifjú párnak.
    Az én véleményem is, hogy pénzért szagú az egész, mert kap egy szép Photo shoppal (Corel) elkészített Diploma, vagy Oklevelet, és max. Szédíti az ifjúpárt vele.
    Ha az írásbeli vizsga mellé, párosul egy gyakorlati, gondolok itten akár éles helyzeteket akkor máris azt mondom ok.
    Nagykövetségen forgattam egy esküvőt, és volt alkalmam találkoznom profi esküvői szakemberekkel, ahol nagyon sokat számít az etikett, és nem utolsó sorban-tisztában voltak a protokoll szabályaival.
    Az igaz hogy ez ritka, de az is ritka, aki egyszerű alap mi illik, és mi nem dolgokkal tisztában van, és ezt értem minden esküvői szolgáltatókra.
    Mert halódtam olyan videós kollégáról is aki, pénzért dolgozik, ami normális, tök idegen ügyfél, és rendesen mulatozik ős is, táncol meg minden, sőt ha kér italt akkor nem elég a borsodi sör, hanem a Heinekkel kéri, ő rá is, rá férne kis etikett.

    VálaszTörlés