ceremoniamester

2013. június 7., péntek

"Hogyan válassz fotóst az esküvődre?"-Láng Péter

 
 
Egy nagyon fontos esküvői kérdést és annak hasznos tanácsait szeretném megosztani az olvasóimmal! A kérdés megválaszolása pedig rendhagyó módon, egy ismert fotós szakember - Láng Péter (https://www.facebook.com/langpeterphotography?fref=ts) tollából fakad!:)

"Az esküvői fotózás különleges szakma, ezért különleges fotóst is igényel. Nem a szakmai felkészültség az első, ami egy fotóst igazán jó esküvői fotóssá tesz, sokkal inkább a nyitottság, a szenvedély, a szerelem átélésének képessége és hogy mindezt a fotóin is érzed. Segítséget kívánok adni abban, hogyan találd meg a hozzád illő fotóst.

Első a portfolió.

A legjobb fotósok telefonszámait kézről kézre adják a párok, mégis nagyon nagy szerepe van a fotós kiválasztásánál a portfóliónak, annak a  képanyagnak amit a fotós weboldalán, facebook oldalán megtalálsz és ez alapján megkapod róla az első benyomásod, eldöntheted tetszik e a stílusa. Minden esetben – még akkor is ha csupa jót hallasz egy fotósról – tekintsd meg a képeit, ismerd meg a munkáit, a történetét a stílusát. Olvass bele a blogjába, ismerd meg a szakmai hozzáállását, hogy biztos lehess abban, számodra is ő a tökéletes választás. Sokan vagyunk sokfélék, ne érd be egy-két jó ajánlással, keress a saját igényeid szerint.

A legfontosabb, találkozzatok több fotóssal!

Az árajánlat kérés egy nagyon fontos pillanat, sokan már ez alapján hajlamosak döntést hozni a fotós személyéről. Mégis azt ajánlom, hogy találkozzatok több fényképésszel is, akár olyannal is akit az első körben az árai miatt kizárnátok. Soha ne válasszatok fotóst személyes találkozó nélkül, mert a személyes szimpátia mindent meghatároz. Tudnotok kell, hogyan fog veltek beszélni, passzív vagy aktív lesz az esküvőn, kreatív és segítő vagy csupán sodródik az eseményekkel. Tudnotok kell, hogyan készült el az a 60-70 kép amit a weboldalán láthattok. Enélkül dönteni nem érdemes. A személyes találkozón komplett esküvői anyagokat is megnézhettek, ne csak a zsánerfotókat keressétek, mint pl. az előkészületek fényképezése, a kreatív fotózás, de keressetek rokonokat és barátokat is a teljes anyagban, mert mit ér egy esküvő barátok és a család nélkül? 

            Beszélgessetek. Kérdezzetek. Hagyjátok kibontakozni. Tudjátok, meg mi motiválja, mik a kedvenc pillanatai és a legfontosabb: számotokra milyen ötletei vannak. Meséljétek el az elképzeléseiteket és hallgassátok meg az ő véleményét is. Mondjátok el a napirendet, meséljetek az ültetésről és figyeljétek meg, hogy melyik fotós,hogyan reagál ezekre a kérdésekre.
Kérdezzétek meg nyugodtan, áll-e rendelkezésére tartalék fényképezőgép, milyen módon szavatolja a fényképek biztonságát tárolás és feldolgozás közben. Ne feledjétek, hogy bármennyit is költötök a ruhára, a dekorációra, a vacsorára, bármennyi energiát fektettek a szervezésbe, ha a képek elvesznek, nem marad csupán az emlék.

Bizalom és biztonság.

Fontos, hogy megbízzatok benne. Legyen múltja, legyen szakmai előélete, legyen hivatása a szakmája és vegye is azt komolyan. Legjobb ha Facebook-on is megtalálható, mert így olvashattok róla kommentelőktől, láthatjátok a fotós reakciót is. Ha rendszersen blogol, magazin számára is dolgozik, sok követője van, számíthattok rá, hogy hosszútávon is megbízhatóan marad, mert ezt diktálja az elemi érdeke. Szemben egy kevésbé aktív, egyszerű weblapot üzemeltető fényképésszel, akiről nehéz háttérinformációhoz jutni. Fórumozhattok, de kezeljétek kritikával a túlzó dicséretet és elmarasztalást egyaránt. Név nélkül könnyebb szidni vagy az egekbe magasztalni valakit. 

Foglalj időben!

            A legjobb fotósok naptára már 5-10 hónappal az esküvői szezon kezdete előtt betelik. Ne hagyjátok a döntésetek az utolsó pillanatra, javaslom, hogy a helyszín kiválasztása után a fotós legyen a második a sorban.  Ne feledjétek, a fénykép és a gyönyörű album az egyedüli – a video mellett – ami megmarad mindabból amit az esküvő szervezésébe fektettek.
            A napirend összeállításában is sokat segíthet egy jó fényképész, ezért még azelőtt találd meg a fotósod, hogy a teljes napirendet lefixáltad volna. "


Láng Péter, 2013

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése